Boktips

Anno1792

Kungamord, krig och vardagsliv

 

Här samlar vi tips på bra böcker som behandlar sent 1700-tal och tidigt 1800-tal. Här är ett axplock kortrecenserade biografier.

 

 

Anckarström och kungamordet

(Ernst Brunner)

Ernst Brunner har fått kritik för att vara för Anckarströmvänlig. Och det är han. Men det spelar ingen roll. Han kan berätta, även när han som i denna bok inte fabulerar. Dramatiken kring mordet skildrar han mästerligt.

 

 

Den vackra kungamördaren

(Magdalena Ribbing)

Etikettsdrottningen Magdalena Ribbing har gjort ett gediget jobb när hon berättar om en av de tre mördarna som inte är lika känd som Anckarström, Adolph Ludvig Ribbing. Måhända kan man klandra henne för att vara lite väl förtjust i sin släkting, kungamördaren.

 

Kärlekens krigare

(Christopher O´Regan)

Som vanligt när det gäller O´Regan är det en njutning att läsa hans böcker. Han är inofficiell Sverigemästare i den gustavianska tiden. I den här boken är det Gustav III:s gunstling Gustaf Mauritz Armfeldt som är huvudpersonen. Hans kärlekshistoria med Magdalena Rudenschöld är material för en tv-serie.

 

En bädd av dun

(Christopher O´Regan)

En fantastisk introduktion till den gustavianska tiden och Gustav III:s hov.

 

 

 

I stormens öga

(Christopher O´Regan)

Vill man ha hela historien om Gustav IV Adolf bör man läsa denna bok och aktar man sig inte riktigt noga slutar läsningen med att man fattar tycke för den kung som många historiker har dömt ut som misslyckad. Det brukar ju heta att segrarna skriver historien. Så är det sannerligen i det här fallet. Efter att den sista gustavianska härskaren hade avsatts häcklades han av de nya makthavarna och det har i högsta grad påverkat hans eftermäle. Mycket bra bok.

 

G.A Reuterholm, Den gråtande diktatorn

(John Chrispinsson)

Vem är Reuterholm, kanske en uttråkad läsare tänker? Han är mannen som hade den reella makten under Gustav IV Adolfs förmyndarregering. Han var lierad med den blivande kungen Karl XIII och kunde på det viset tillskansa sig makten. Få svenska makthavare har så dåligt rykte som han. Just därför är han intressant. Chrispinsson har flyt i sitt språk. En mycket bra bok.

 

Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette

(Margareta Beckman)

Ännu en bok om kärlekshistorien mellan drottningen och den svenske aristokraten. Läsvärd.

 

Arvid Horn, Från tolv till ett

(Gunnar Wetterberg)

Läs den inte. Boken är så tråkig och tung att det finns risk för allvarlig personskada när ögonen börjar klippa och boken faller ned över näsryggen.

 

Dagbok i London

(James Boswell)

Att ta del av en 1700-talmänniskas egna tankar är spännande och lärorikt. Denna dagbok bjuder på en hel del trevliga överraskningar. Inte minst om man begrundar svaret på frågan: Vad händer när en yngling hamnar ensam i en storstad med alla dess lockelser? (Boswells erotiska eskapader är rolig läsning).

 

Den försvunne prinsen

(Deborah Cadbury)

Den här boken är så spännande att den utklassar de flesta romaner. Den handlar om den olycksaliga franska kungafamiljen under revolutionen. Kungen och drottningen avrättades som bekant, men vad hände med tronföljaren? Inte förrän DNA-teknikens intåg har man kunnat ge ett otvetydigt svar. En viktig pusselbit är ett hjärta som kom på avvägar.

 

Årstafruns dolda dagböcker

(Kristina Ekero Eriksson)

Om man är trött på kungamord och maktens intriger men ändå vill lära sig något om 1700-talet (och 1800-talet) är denna bok ett måste. Årstafrun, eller Märta Helena Reenstierna som hon egentligen hette, förde dagbok under större delen av sitt vuxna liv. I den här biografin får man ta del av en självständig kvinna som umgicks med Bellman, åkte in till stan och shoppade och styrde sin gård, Årstagård, med fast hand. Inget av hennes barn överlevde henne. Hon blev nästan 90 år gammal.

 

Aristokrater

(Stella Tillyard)

Ett helt fantastiskt verk om aristokratin i England under 1700-talet. När jag läste den för över 20 år sedan förundrades jag över att man kunde veta så mycket om enskilda individer som levde för så länge sedan. Systrarna Lennox lämnade tusentals brev efter sig i vilka de berättade om allt. Att de dessutom var gifta med flera av den tidens mäktigaste politiker ger extra krydda åt anrättningen.

 

A royal affair

(Stella Tillyard)

Även den här boken är bra. Här får man följa George III och hans försök att hålla styr på sina systrar och bröder som sällan levde upp till hans förväntningar. Historien om systern Caroline Mathilde som för en tid var drottning av Danmark är så spännande och otäck att den blivit till film. Hennes man, kung Kristian, var psykiskt sjuk och mycket våldsam. Men med hjälp av en livläkare – Struense – som hon inledde en kärleksförbindelse med kunde hon för en tid kontrollera sin man och dessutom styra Danmark. Tillsammans genomförde de flera reformer. Naturligtvis slutade historien olyckligt.

 

Georg Carl von Döbeln – en biografi

(Bengt Kummel)

Georg von Döbeln har för eftervärlden – inte minst tack vare Runeberg – hyllats som en av få krigshjältar i kriget mot Ryssland 1808-09. I den här biografin – som inte bara handlar om kriget – får man en mer nyanserad bild av mannen som var mycket omtyckt av soldaterna som slogs för honom, en man med lynnigt humör.

 

Stedingk

(Carl Henrik von Platen)

Curt von Stedingk var precis som Årstafrun ovanligt långlivad, född 1746 i Svenska Pommern. Han gjorde en lång militär karriär och var bland annat med i Amerikanska frihetskriget, Ryska kriget och Finska kriget. Karriären kröntes med posten som fältmarsalk under Karl XIV Johan i kriget mot Napoleon. Allt detta skildras i den här läsvärda biografin. När han dog kallade tidningarna honom för landets sista fältmarsalk. Låt oss hoppas att de får rätt.

 

Stina Piper, grevinna i 1700-talets Sverige

(Carn Bergström)

En trevlig bok om en kvinna som inte har efterlämnat många spår efter sig. Ändå lyckas Carin Bergström med bragden att teckna ett fullödigt porträtt.

 

Georgiana, en ädel engelskas uppgång och fall

(Amanda Foreman)

Om man tycker att historieämnet är tråkigt så ska man läsa den här boken. Då förstår man att människor var helt galna på 1700-talet. Boken är full med spännande anekdoter, inte minst om Georginas fantastiska frisyrer. Hon var den tidens modedrottning. Hon var liksom många inom aristokratin svag för spelande, vilket gjorde att hon blev svårt skuldsatt.

 

Copyright © All Rights Reserved