Thomas Moore

Anno1792

Oft in the stilly night

(Thomas Moore)

 

Oft, in the stilly night,

Ere Slumber's chain has bound me,

Fond Memory brings the light

Of other days around me;

The smiles, the tears,

Of boyhood's years,

The words of love then spoken;

The eyes that shone,

Now dimm'd and gone,

The cheerful hearts now broken!

Thus, in the stilly night,

Ere Slumber's chain hath bound me,

Sad Memory brings the light

Of other days around me.

When I remember all

The friends, so link'd together,

I've seen around me fall

Like leaves in wintry weather;

I feel like one,

Who treads alone

Some banquet-hall deserted,

Whose lights are fled,

Whose garlands dead,

And all but he departed!

Thus, in the stilly night,

Ere Slumber's chain hath bound me,

Sad Memory brings the light

Of other days around me.

 

 

 

We want Moore

Oft in the stilly night är skriven av den irländske poeten Thomas Moore som inte ska förväxlas med mannen bakom Utopia (som är kändare för en bredare publik, var bland annat rådgivare till Henrik XIII under en period).

 

Thomas Moore levde mellan åren 1779 och 1852 och är för irländarna vad Robert Burns är för skottarna, det vill säga blev även han känd för sina ballader. Han skrev sina dikter till traditionella irländska folkvisor, ett exempel är just Oft in the stilly night. Naturligtvis har Anno 1792 gjort våld på hans lyrik genom att skriva en egen visa.

 

Thomas Moore har jämförts med storheter som Lord Byron och Walter Scott och var under en period ett välkänt namn inom det brittiska sällskapslivet. Han umgicks bland annat med den skandalomsusade brittiska tronpretendenten Prinsen av Wales (sedemera George IV).

 

Men Moore var inte omtyckt av alla. Och en av hans fiender gick så långt i sin kritik av hans texter att Moore utmanande honom på duell. Tack och lov hann myndigheterna ingripa i tid. Duellen stoppades. Men efter incidenten fortsatte kritikerna att häckla och håna. Man menade att Moore hade försett sin antagonist med ett oladdat vapen, vilket bland andra Byron påpekade. Han hänvisade till Moores ”leadless pistol” i sin kritik. Moore svarade ilsket att om Byron inte tog tillbaka sina anklagelser så var han beredd att gå till handgripligheter. Till slut slöt de två poeterna fred och med tiden blev de nära vänner.

 

”Moores melodier” gavs ut mellan åren 1808 och 1834. Oft in the stilly night handlar om en person som ligger och funderar över livet. Han sörjer nära och kära som gott bort eller lämnat honom.

 

Copyright © All Rights Reserved